Plante-ekstrakt kan kæmpe hjernesvulst

plante-ekstrakt kan kæmpe hjernesvulst


Silibinin har en fremragende sikkerhedsprofil i mennesker og er i øjeblikket anvendes til behandling af sygdomme i leveren og forgiftning. Forskere ved Max Planck Institute of Psychiatry i München opdaget i samarbejde med forskere fra Helmholtz Zentrum München i cellekulturer, dyremodeller og menneskelige tumor væv at silibinin kan anvendes til at behandle Cushing sygdom, en sjælden hormon tilstand forårsaget af en tumor i hypofysen i hjernen. Forskerne har indgivet en patent og nu planlægger kliniske forsøg med silibinin som en non-invasiv behandlingsstrategi. Således, fremover, patienter kan ikke nødt til at gennemgå hjerneoperation længere.

<p>Treatment with silibinin, a constituent of milk thistle seeds, alleviated symptoms of Cushing Disease in cell cultures, animal models and human tumor tissue. In future, patients might not have to undergo brain surgery anymore.</p><p>&nbsp;</p>Zoom billede

Behandling med silibinin, en bestanddel af mælk tidsel frø, afhjælpes symptomerne på cushings sygdom i cellekulturer... [mere]

© Curtis Clark, Wikipedia (CC BY-SA 2,5)

Cushing sygdom, ikke at forveksle med Cushings syndrom, er forårsaget af en tumor i hypofysen i hjernen. Tumor hemmeligheder øgede mængder af stress hormon adrenocorticotropin (ACTH) efterfulgt af cortisol release fra binyrerne fører til hurtig vægtøgning, forhøjet blodtryk og muskelsvækkelse. Patienter er udsat for knogleskørhed, infektioner og kan vise kognitiv dysfunktion eller endda depression. I 80-85% af patienterne kan tumor fjernes ved ubehageligt hjernekirurgi. For ubrugeligt tilfælde, der er i øjeblikket kun én målrettet terapi godkendt som desværre medfører intens bivirkninger såsom hyperglykæmi i mere end 20% af patienterne.

Forskere over hele Günter Stalla, endokrinolog på Max Planck Institute of Psychiatry i München, nu opdaget i cellekulturer, dyremodeller og menneskelige tumor væv, som en harmløs planteekstrakt kan anvendes til behandling af cushings sygdom. "Silibinin er den største aktive bestanddel af mælk tidsel frø. Det har en fremragende sikkerhedsprofil i mennesker og allerede anvendes til behandling af sygdomme i leveren og forgiftning,"forklarer Marcelo Paez-Pereda, førende videnskabsmand af den aktuelle undersøgelse offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Medicine. Efter silibinin behandling, tumorceller genoptaget normale ACTH-produktion, tumorvækst bremset og symptomerne på cushings sygdom forsvandt i mus.

I 2013 indgivet Max Planck forskere en patent på en bred familie af kemiske og naturlige forbindelser, herunder silibinin, for at behandle hypofyse tumorer. I forhold til mennesker, som kun 5.5 i 100.000 mennesker på verdensplan udvikler Cushing sygdom, er denne betingelse meget almindelige i flere kæledyr. For eksempel, lider 4% af hunde og selv 7% af heste af cushings sygdom. Således planlægger forskerne nu at teste særlige formuleringer med en meget ren stof og langsom frigivelse af den aktive komponent silibinin i kliniske forsøg.

Silibinin: Virkemåde

"Vi vidste, at Cushing sygdom er forårsaget af frigivelse af for meget ACTH. Så vi spurgte os selv, hvad der forårsager dette over produktion og hvordan man kan stoppe det,"siger Paez-Pereda. I deres første forsøg fandt forskerne uhyre store mængder af heat shock protein 90 (HSP90) i tumor væv fra patienter med cushings sygdom. I normale mængder hjælper HSP90 at korrekt fold et andet protein, glukokortikoid receptor, som til gengæld hæmmer produktionen af ACTH. "Da der er for mange HSP90 molekyler i tumor væv, de holder til glukokortikoid receptor," forklarer Paez-Pereda. "Vi fandt, at silibinin binder til HSP90 således tillader glukokortikoid receptor molekyler opløses fra HSP90. Med silibinin vi måske har opdaget en non-invasiv behandlingsstrategi ikke kun for de sjældne Cushing sygdom, men også for andre tilstande med inddragelse af glukokortikoid receptorer som lunge tumorer, akut lymfoblastær leukæmi eller myelomatose,"konkluderer Paez-Pereda.