Dårlige nyheder For mennesker med en sød tand-en ny undersøgelse tyder på, at sukker kan skade hjernen

Dårlige nyheder for mennesker med en sød tand-en ny undersøgelse tyder på, at sukker kan skade hjernen


Forskere ved University of California i Los Angeles fandt fructose - en type sukker, der naturligt findes i frugter og grøntsager, men også til stede i læskedrikke og slik - skader hjerneceller og kan føre til en bred vifte af sygdomme, diabetes og hjertesygdomme til Alzheimers og ADH.


Forskerne fodret en gruppe af rotter i seks uger med fruktose-tilsat vand (svarende til omkring en liter sodavand om dagen for mennesker). Så sætter de dem i en labyrint, sammen med rotter, som havde drak kun vand. De rotter, som havde indtaget fructose tog dobbelt så lang tid at navigere i labyrinten som kun vand-gruppen, trods det samme niveau af uddannelse - hvilket tyder på, at deres erindringer var blevet nedsat.


Der var dog ét positivt resultat af forsøget: en omega-3 fatty syre kaldes docosahexaensyre, eller DHA, syntes at vende de farlige ændringer produceret af fruktose.


En tredje gruppe af rotter, som blev fodret med en hørfrøolie ekstrakt rig på omega-3 fedtsyrer samt fructose vandet formået at navigere i labyrinten næsten så hurtigt som kun vand-gruppen.DHa findes naturligt i fisk (især laks), nødder, og visse grøntsager.


"DHA skifter ikke bare en eller to gener; Det ser ud til at skubbe hele genet mønster tilbage til det normale, hvilket er bemærkelsesværdigt,"sagde Xia Yang, en ledende forfatter af undersøgelsen.